9 Nisan 2016 Cumartesi

SAKAL KAÇ YAŞINA KADAR ÇIKAR

 İnsanların genetik farklılıklarından dolayı büyüme ve gelişme süresi farklı sürelerde olabilir.Aynı sebepten ötürü büyüme gelişme başlama yaşı da farklılık gösterir.Genetik farklılığın  kontrolü altındaki büyümeye bir miktar doğal ve tıbbi yollardan müdahale edilebilir. Sakalımızı da aynı şekilde düşünmemiz gerekir.Sakal gelişimindeki en önemli etken tabi ki genetik kodlamadır. Genetik kodlamaya doğrudan müdahale mümkün değildir (şu anda ).Fakat insanlar farklı yollardan handikaplı olduğu durumlara göre bir şeyler yapabilirler.
   Normal bir insanın ergenlik çağında devamlı olarak yükselen testosteron hormonu ile birlikte vücud uzun bir gelişme süresine girer.Gelişme kendi içerisinde gruplara ayrıldığında; farklı bölgelerin gelişim sürelerinin farklı zaman uzunlukları aldığı belirlenmiştir.Örneğin boy uzaması 6-7 sene sürerken; kas gelişimi 12-14 sene sürmektedir.Bu konularda elbette dış etkenler önemlidir.Kas ve sakal gelişimi doğrudan testosteronla alakalı olduğundan aşağı yukarı aynı gelişim sürelerine sahiptirler.
  İnsanlar kas gelişimine genetik etkenler dışında müdahale ederek genetik yapının çok daha üzerinde bir kas yapısı oluşturabilirler.Kas gelişimi ve sakal gelişimini tetikleyen hormonun aynı hormon olduğunu hesaba katarsak; vücud çalışmak sakal gelişimine faydalıdır diyebiliriz.
  Sağlıklı bir insanın sakal gelişimi 30 yaşına kadar sürebilmektedir.Örneğin benim babamın 25 yaşındaki bir fotoğrafında bıyıkları tıpki 18 yaşındaki bir ergenin bıyıkları gibi görünüyor.Fakat babamın bıyıkları şu anda fazlasıyla gür.Her insanda bıyık ve sakal gelişimi aynı olmaz.Kimisi 20 sinde sakal gelişimini tamamlar kimisi ise 30 yaşında.
  Sakalınızdan memnun değilseniz kendinizi şu şekilde inceleyip yapılacaklar konusunda bir yol izlemenizi tavsiye ederim.Eğer 18-23 yaşları arasındaysanız ve bir miktar sakalınız varsa ; sakalınız 30 yaşına kadar gelişmeyi sürdürecektir.23 yaşına bastığınızda ergenliğe girmiş ve yeterince gelişmiş olduğunuz halde hiç sakalınız yoksa veya yok denecek kadar azsa; il etapda bir doktora görünmenizi ve gerekli testleri yaptırmanızı öneririm.Eğer testler normalse ve genetik olarak sakalınız çıkmıyorsa sakal ektirmeyi düşünebilirsiniz.
  17-22 yaşlarındaysanız ve dahada gür sakallarınız olsun istiyorsanız testosteron artış miktarını doğal yollardan yükseltmeniz istediğinizi almanız konusunda size yardım edecektir.


SAKAL GELİŞİMİNİ HIZLANDIRMAK İÇİN

  • Sigarayı bırakın (testosteron miktarınız artacaktır.)
  • Vücud geliştirme gibi kendinizi zorlayabileceğiniz bir spor dalı ile uğraşın(Testosteron miktarınız artacaktır.)
  • Protein ağırlıklı beslenin (kas oluşumu,testosteron miktarında artış ve sakalın yapı taşı amino asitler)
  • Düzenli bir seks hayatı (testosteron miktarında artış)
  • Rekabet içeren bir aktivite (testosteron miktarında artış)
  • Sakallara düzenli olarak masaj yapma
  • badem yağı gibi sakalları besleyen doğal ürünler kullanma
  • her gün bir miktar kırmızı et tüketin (testosteron miktarında artma)
Yukardaki maddeleri ergenlik döneminizde uzun vade uyguladığınız taktirde (örneğin 2 sene) kesinlikle sakallarınız normalinde olacağından daha gür olacaktır.